Welk glas kiezen als je een fotolijst op maat laat maken?

Je hebt een groot aantal foto’s die je wilt inlijsten, maar je kunt geen geschikte fotolijst vinden. Veel van de standaard lijsten zijn ofwel te groot of te klein. Een te grote fotolijst zou je eventueel nog in combinatie met een geschikte passe partout kunnen gebruiken, maar je kunt er ook voor kiezen om een fotolijst op maat te laten maken. Bij het laten maken van een fotolijst heb je veel keuze in verschillende formaten, stijlen en kleuren. En je kunt ook kiezen welk glas in de fotolijst geplaatst moet worden. Maar welk glas kies je dan? In dit blog geven wij hier antwoord op.

Helder glas in een fotolijst op maat

Helder glas wordt ontzettend vaak gekozen voor een fotolijst op maat en dat is logisch, omdat helder glas ervoor zorgt dat je de foto goed kunt zien. Toch is helder glas niet altijd de beste keuze, omdat helder glas kan reflecteren. Vooral in een ruimte waar veel (zon)licht aanwezig is kan helder glas voor irritante reflecties zorgen. Reflecties van objecten en personen die voor de lijst staan of lichtbronnen die in het glas reflecteren en ervoor zorgen dat een foto minder goed zichtbaar is. Helder glas is wel één van de goedkoopste oplossingen.

Antireflecterend glas

Antireflecterend glas is een betere keuze als je een fotolijst op maat in een goed verlichte kamer wilt ophangen of neerzetten. Zeker wanneer de lijst in een kamer met veel zonlicht hangt of staat. Antireflecterend glas is wel iets duurder, maar het grote voordeel is dat je geen irritante reflecties in het glas ziet. Zo komt de foto die je hebt ingelijst altijd uitstekend tot zijn recht. Of het nu licht of donker is en of er objecten of personen voor de lijst staan. 

Fotolijst op maat met museumglas

Een nadeel van blootstelling aan zonlicht is dat een foto in een lijst kan verkleuren of verbleken. Nu heb je hoogstwaarschijnlijk een exemplaar van de foto digitaal bewaard en zou je de foto eenvoudig kunnen vervangen wanneer dat gebeurt. Maar je kunt er ook voor kiezen om de fotolijst op maat te laten voorzien van zogenaamd museumglas. Museumglas wordt ook wel Artglass genoemd en het grote voordeel van Artglass is dat het een foto optimaal kan beschermen. 

In de regel is Artglass namelijk UV-werend. Met dank aan een speciale coating die op het glas is aangebracht. Ondanks dat hier wel sprake kan zijn van verschillende gradaties. Zo is er museumglas dat 90% tot zelfs 99% UV-werend is. Het is goed om aan de lijstenmaker te vragen hoe goed UV wordt geweerd door het museumglas dat is gebruikt. Een nadeel van UV-werend museumglas is dat de speciale coating voor een weerspiegeling in een bepaalde kleur zorgt. Afhankelijk van voor hoeveel procent museumglas UV-werend is kan de weerspiegeling paars, groen, oranje of geel kleuren.

Fotolijst op maat met verschillende glassoorten

In de basis kun je een fotolijst op maat laten maken in iedere stijl en kleur die je wenst. Ook heb je geen keuzebeperking in het glas. Iedere glassoort is te kiezen. De grote vraag is alleen welke glassoort je kiest. Nu je weet welke glassoorten er zijn is het een kwestie van de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Wij denken dat antireflecterend glas de beste keuze is. Omdat het duurdere Artglass eigenlijk weinig toegevoegde waarde biedt en een foto doorgaans eenvoudig te vervangen is terwijl helder glas voor het mooiste resultaat kan zorgen, maar gevoelig is voor reflecties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *