Home.Constructie.Galerie.Webshop.Prijzen en Diensten.

 

Informatie over bouwen met hout

EuroFlux logo
Hout is een ecologisch materiaal
Tijdens de groei van bomen en andere planten wordt de atmosfeer gezuiverd doordat een hoeveelheid CO2 wordt opgeslagen. Dit gebeurt door fotosynthese. Aan het eind van de levensloop van de boom wordt het hout biologisch afgebroken en verandert het hout in compost. Hierbij komt de opgeslagen CO2 langzaam weer vrij. Het hout wat wij gebruiken voor de bouw houdt dus heel lang de opgeslagen CO2 vast wat weer gunstig is voor het broeikas effect. Het Euroflux-project, een onderzoek van de Europese Unie, toont aan dat ongeveer 33% van de uitgestoten CO2 weer wordt opgenomen door de bossen van ons continent. Door het efficiënte bosbeheer is er een aanwas van bossen!
Hout zorgt voor een goede warmte-isolatie
Hout is een geweldige warmte isolator hierdoor kunnen uw stookkosten aanmerkelijk gereduceerd worden terwijl u een heerlijk woonklimaat heef. Hout isoleert n.l. 6 keer beter dan een gewone baksteen en zelfs 12 keer beter dan beton.
Als u bijvoorbeeld tegen een houten wand zit zult u niet die koude straling ervaren die u in een conventioneel huis wel heeft.

Hout is een gezond materiaal
Door de vochtregulerende eigenschappen van hout is hout heel plezierig om in te wonen en erg gezondheids vriendelijk. Hout ademt! Mensen die klachten hebben als reuma, spierpijn en aandoeningen van de luchtwegen hebben minder last van hun klachten. Bovendien is hout elektrisch neutraal.
Hout is ook duurzaam doordat hout polyfenolen van plantaardige oorsprong bevat. Deze polyfenolen hebben een ontsmettend effect

Hout is sterk
De draagkracht van hout is 5 maal zo groot als gewapend beton.
Hout is soepel en elastisch hierdoor is het beter bestand tegen aardverschuivingen of aardschokken.

Hout is goed bestand tegen vuur en blijft sterk
Hout heeft als bouwmateriaal een hogere vuurvastheid dan staal of beton dit in tegenstelling tot wat velen van u denken. De onstekingstemperatuur van naaldhout is ± 250°C. Vuur vormt n.l. een koolstoflaag aan de oppervlakte die als een warmteschild werkt, daardoor behoudt het onderliggende hout zijn draagvermogen. Na een half uur is het hout onder het verkoolde nog steeds in tact. Dit ongeacht of de brand de temperatuur doet stijgen tot 500°C of zelfs naar 1200°C
Vanwege deze reden worden branddeuren ook uit hout gemaakt.
Ter vergelijking: Staal verliest draagkracht en weerstand bij 450°C en bij beton vermindert dit bij 650°C met tweederde

Fundering voor houtbouw
Omdat houten woningen lichter zijn dan hun stenen/betonnen equivalenten kan de fundering ook lichter uitgevoerd worden. De houten woning is al gauw 50% lichter dan de stenen uitvoering daarom kan de fundering ook lichter uitgevoerd worden.


Bronnen: Houtinfobois.be, Woodnet.com

Copyright © Logs2Home Langweer(2005-2010) Niets van deze pagina's mag gebruikt worden zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van Logs2Home. Eenieder die gelijkende pagina's elders vindt wordt verzocht dit te mailen naar niels@logs2home.nl

Naar boven

Home

Over Logs2Home

Bouwen met hout

Vragen

Contact

Eigenschappen houten huis